Lapsityön riemua ja toimintaa

Perhekerho

Seurakunnan lapsityön pitämä perhekerhotoiminta on suosittua. Osallistujia viikoittain noin 80 – 100 henkeä. Perhekerhot kokoontuvat klo. 10- 13 seuraavasti; seurakuntakodille keskiviikkoisin ja torstaisin ja Livon kylätalolla ja Puhoksen koululla kaksi kertaa kuukaudessa.

Perhekerho on lasten ja aikuisten yhteinen kohtaamispaikka. Perhekerhon toiminta perustuu aikuisten ja lasten yhdessä kokemiseen, olemiseen ja oppimiseen. Perhekerho on maksuton, sinne ei tarvitse ilmoittautua, ja kaikenikäiset ovat tervetulleita.

Perhekerhon alussa on vapaata yhdessä oloa. Puolessa välissä kerhoa kokoonnutaan yhteiseen laulu – ja leikkihetkeen. Vaihtoehtoisesti voi olla tarjolla satuhetki, satuesitys, satuvoimistelu tai seikkailurata. Tämän jälkeen hiljennymme hartauteen, jonka jälkeen on kahvi- ja mehuhetki. Toiminnassamme on myös askartelu, muovailua ja sormi- ja vesivärimaalausta oman valinnan mukaan.

Lapsityönohjaaja Sinikka Luokkanen

Aittojärven päiväkerho

Kevään 2011 viimeiseen kerhoon kutsuttiin vanhemmat ja sisaruksetkin mukaan. Yhteisen kerhon aluksi kokoonnuttiin Aittojärven koulun laavulle hartauteen ja paistamaan makkaraa. Kerkesipä lapsukaiset siinä samalla ilahduttaa meitä vieraita leikkien ja laulaen. Kerhon lopuksi juostiin, hypittiin ja leikittiin koulun pihalla. Yhteisestä kerhohetkestä oli ilo lähteä kesälaitumille!

Päiväkerho on tarkoitetu 3-5 vuoden ikäisille lapsille. Seurakuntakodilla on kolmivuotiaille oma 2½ tunnin mittainen pallerokerho. Tänä syksynä aloitatiin 3 -5 vuotiaiden sisaruskerho. Sivukylillä 3-5 vuotiaat ovat samassa ryhmässä. Seurakuntakodilla päiväkerhot ovat 2½ tunnin ja sivukylillä tunnin mittaisia. Kotoa laitetaan pieni välipala mukaan. Kerhot ovat täyttyneet leikkivistä ja riemuatäynnä olevista lapsista.

Ulla-Maija Hirvasniemi

Lapsiparkki

Seurakunnan tiloissa on toiminut jo usean vuoden ajan lapsiparkki, jonne vanhemmat voivat tuoda lapsensa leikkimään kolmeksi tunniksi kerrallaan. Tämä tarjoaa vanhemmille hengähdyshetken tai mahdollisuuden käydä hoitamassa omia asioita rauhassa. Parkista voi varata paikan omalle yli 1-vuotiaalle lapselle. Muutama paikka säästetään yllättävän tarpeen varalle, jolloin ennakkoilmoittautuminen ei ole pakollinen.

Vanhemmat pitävät seurakunnan tarjoamaa lapsiparkkia tarpeellisena lisänä kaupungin palveluihin. Vanhemmat pitävät toimintaa luotettavana ja hyvänä asiana nähdään se, että hoitajat ovat perhekerhosta tuttuja. Tämä tekee parkista hyvän mahdollisuuden opetella kodin ulkopuolista hoitoa. Myös lapset tykkäävät toimia tutussa ympäristössä, ja lapsille luodaan turvallinen tila leikkiä muiden lasten kanssa.

Teija Niemelä

Pyhäkoulu

Pyhäkoulumme kokoontuu seurakuntatalolla yleensä sunnuntaisin ja kestää reilun tunnin kerrallaan. Tarkka kokoontumisaika ilmoitetaan seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa. Opettajina ovat olleet Sinikka Luokkanen, Sinikka Pietilä, Marja Lantto, Pirjo Petäjäjärvi, Sirpa Outila ja Teija Niemelä. He ovat kokeneita pyhäkouluopettajia ja valmistelevat tuokionsa huolella.

Pyhäkouluun on mukava tulla. Aikuisellekin tulee tunne, että meitä on varmasti odotettu. Jokainen tulija otetaan lämpimästi vastaan, eikä aloiteta, ennen kuin tiedetään, että kaikki tulevaksi odotetut ovat varmasti paikalla. Alkajaisiksi valmistellaan alttaripöytä. Pöytä peitetään valkoisella liinalla, sen päällä on kynttilä, raamattu ja usein kukkamaljakko. Sitten tulee jännittävä hetki. Opettaja sytyttää kynttilän. Joku lapsista saa avata raamatun, toinen saa soittaa triangelia. Soiton säestyksellä yhdessä sanotaan: ”Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen”.

Jokaisella kerralla on myös lapsille mehua ja aikuisille kahvia lisukkeiden kera. Mieluisaa on pyhäkoulutarrojen saanti. Ainakin näin vanhemmasta on mukava muistella omaa pyhäkouluaikaa, kun lapsuudesta tutut lampaat liimataan pyhäkoulutauluun.

Kirsi Alahäivälä