Pudasjärven seurakunta 380 vuotta

Pudasjärven seurakunta täyttää 380 vuotta. Seurakunnan itsenäisyyden katsotaan alkaneen vuodesta 1639. Tuolloin Pudasjärvi kuului Iin seurakuntaan. Piispa Isak Rothovius lähetti Iin seurakuntalaisille 26.2.1639 kirjeen, jossa hän määräsi, että Pudasjärvelle oli rakennettava uusi kappeli ja että papiksi sinne tulisi Josefus Josefinpoika Palmannus, Hailuodon kappalainen. Kyseinen pappismies saisi kuitenkin heti nauttia kirkkoherran oikeuksia (kymmenyksiä, pääsiäisrahoja ym. palkkasaatavia). Juridisesti Pudasjärvestä tuli vuonna 1639 kappeliseurakunta, jonka pappi sai kirkkoherran palkkaoikeudet. Käytännössä Pudasjärvi oli heti oma kirkkoherrakuntansa, mutta virallinen päätös asiasta annettiin vasta vuonna 1641 (13.10) Kuningatar Kristiinan holhoojahallituksen toimesta. (Lähde: Jouko Vahtola, Pudasjärven seurakunnan historia).

Seurakunnan 380 -vuotisjuhlia vietettiin sunnuntaina 7.4.2019. Tuolloin Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo toimitti piispanmessun Pudasjärven kirkossa. Messun jälkeen oli ruokailu ja päiväjuhla seurakuntakodilla. Juhlapuheen piti FT, maaherra emeritus Eino Siuruainen.