W. A. Mozart: Requiem

su 19.11. klo 14.00
Meri-Lapin oratoriokuoro

Pudasjärven kirkko

Meri-Lapin oratoriokuoro
Leena Ylipiesa, sopraano
Hannele Kinnunen, altto
Arvi Ailinpieti, tenori
Arto Perkkiö, basso
Niko Mäenalanen Viscount urut
Ville Mankkinen, musiikinjohto

Mozartin Requiem on yksi musiikin kirjallisuuden helmistä. Säveltäjä työskenteli teoksen parissa kuolinvuoteellaan Wienissä vuonna 1791. Mozart esitti ystäviensä kanssa 4.12. iltapäivällä osia keskeneräisestä Requiemistaan. Samana iltana säveltäjän tila huononi nopeasti ja hän kuoli 5. joulukuuta, viisi minuuttia yli puolenyön.

Mozartin oppilas Franz Xavier Süssmayr viimeisteli teoksen seuraavana vuonna. Kantaesitys sai odottaa pari vuotta, kun kreivi Walsegg-Stuppach esitti Requiemin omana sävellyksenään kuolleen vaimonsa kunniaksi 14. joulukuuta 1793.

Teoksen tunneskaala vaihtelee dramatiikasta äärimmäiseen kauneuteen. Teoksen solistit ovat tällä kertaa paikallisia merilappilaisia musiikin vaikuttajia ja teos esitetään laadukkaasti paikallisin voimin.

Käsiohjelma 20€

Meri-Lapin Oratoriokuoro on perustettu vuonna 1992. Sen nimi heijastaa toiminnan alueellisuutta. Kuoron laulajat ovat Kemistä, Torniosta, Keminmaasta, Tervolasta ja Simosta. Perustajayhteisöt olivat Kemin seurakunta, Länsi-Pohjan Musiikkiopisto ja Kemin kaupunginorkesteri. Keskeisinä avainhenkilöt kuoron kokoamisessa olivat Ari Rautakoski, Jouko Juntunen ja Pertti Hynninen. Tavoitteena oli luoda tasokas ja riittävän suuri sekakuoro, joka pystyy esittämään laajoja kirkkomusiikkiteoksia yhdessä Kemin kaupunginorkesterin kanssa. Ensimmäinen konsertti oli Kemin kirkossa palmusunnuntaina 1993, jolloin esitettiin Johan Sebastian Bachin Markus-passio. Kuoroa ovat aiemmin johtaneet Ari Rautakoski, Karin Rööp, Pertti Hynninen, Tatjana Pöntynen ja Raimo Paaso. Kuoron konserteissa kapellimestareina ovat olleet Pertti Hynninen, Jukka Myllys, Erkki Lasonpalo, Elina Tuovinen, Claudio Cohen ja Jorma Panula. Kuoronjohtajana on vuodesta 2015 lähtien toiminut Ville Mankkinen ja harjoituspianistina vuodesta 2019 Niko Mäenalanen. Äänenmuodostajana toimii Leena Ylipiessa. Kuoro on tähän asti pitänyt noin 80 konserttia. Suurten teosten esittäminen on pitkä prosessi. Viikoittaiset harjoitukset huipentuvat yhteisharjoituksiin solistien ja orkesterin kanssa.

Konsertin järjestävät Meri-Lapin oratoriokuoro ja Pudasjärven seurakunta
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä