Uutislistaukseen

Koronavirusepidemian vaikutukset Pudasjärven seurakunnan toimintaan

18.3.2020 19.30

Jumalanpalvelukset jatkuvat, mutta ne toteutetaan ilman kirkkotilassa olevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset lähetetään YouTuben kautta. 

Ihmisten huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa päivä päivältä. Kirkon tehtävä tässä tilanteessa on olla ihmisten rinnalla ja välittää uskon ja toivon sanomaa. Vaikeinakin aikoina, ja ennen kaikkea silloin, kirkko jatkaa rukousta kansan ja koko maailman puolesta. Käytännön toimintaa sopeutetaan tilanteen vaatimalla tavalla.

Piispojen ohjeistuksen mukaisesti jumalanpalvelukset julkisina tilaisuuksina keskeytetään. Ne pidetään sanajumalanpalveluksina, joissa ovat paikalla vain tilaisuuden toimittajat. Jumalanpalvelukset videoidaan seurakunnan YouTuben kautta, linkki kotisivuilla. Mobiililaitteilla kannattaa tilata kanava sovelluksen kautta. 

Seurakuntakoti on auki sunnuntaijumalanpalveluksen jälkeen kaksi tuntia hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus, mutta seurakuntakoti on auki. Hiljentymisen ja rukouksen mahdollistaminen kirkkotilassa on kansakunnan kriisinkestävyyden kannalta tärkeä asia. Tätä piispat ohjeissaan korostavat. 

Yksityisen ehtoollinen ja sielunhoito on edelleen mahdollista. Näitä toteutettaessa noudatetaan hyvää hygieniaa aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti. 

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 henkeä. Hautaan siunaamissa voivat pastoraalisista syistä olla vainajan kaikkein lähimät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Haudalla tapahtuvaa siunaamista myös suositaan. Kun hautaan siunaamiset ovat nyt pieniä, voidaan harkita myös sitä, että muistotilaisuus järjestetään suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

Seurakunnan kokoava toiminta on jäänyt tauolle 13.3. alkaen toistaiseksi. Tämä koskee kaikkea ryhmätoimintaa, kuoroja, kerhoja, leirejä, konsertteja, laitoshartauksia ja muita tapahtumia. Selvitämme parhaillaan mahdollisuuksia erilaisten virtuaalisten tilaisuuksien lähettämiseen YouTuben ja muiden sosiaalisen median kanavien kautta. Piispojen ohjeen mukaan viikkotoiminnot siirretään verkkoon aina, kun se on mahdollista. 

Kirkkoherranvirasto palvelee 16.3. alkaen toistaiseksi vain puhelimitse ma-pe klo 9-14 välisenä aikana. Mikäli esimerkiksi hautajaisasioissa on välttämätön tarve asioida virastolla, pyydämme olemaan ensin puhelimitse yhteydessä. 

Diakoniatyön avustusasioissa pyydetään olemaan yhteydessä puhelimitse suoraan diakoniatyöntekijöiden kanssa.

Vaikka joudumme sulkemaan tiloja ja toimintoja, seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa keskusteluja ja yksityistä sielunhoitoa ja ehtoollista varten. Pyydämme olemaan yhteydessä ensin puhelimitse, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta.